U bent hier:

Erik de Jong | JongFresh

‘Energiedoek met hoge gasprijzen ook voor radijsteelt interessant’

Hoewel radijs een ‘koude teelt’ is, bleek de investering in een energiedoek bij de huidige energieprijzen toch interessant voor kwekerij JongFresh in Monster. Het bedrijf verwacht met de inzet van het doek in de wintermaanden ongeveer een kwart minder aardgas nodig te hebben. In de zomer zal de ondernemer het doek wisselen voor een schaduwdoek.

Radijsteler Jongfresh teelt op drie locaties in het Westland jaarrond diverse specialties voor de internationale markt. Jongfresh verpakt het verse product direct voor de eindafnemers die kunnen rekenen op het hele jaar dezelfde hoge kwaliteit.

Halverwege 2022 heeft Jongfresh in Monster een nieuwe kas van 32.000 m2 in gebruik genomen. De nieuwbouw betreft voor de helft uitbreiding, de helft vervanging van een bestaande locatie. “In radijs is de streeftemperatuur in de winter 8 graden Celsius en ’s nachts iets koeler. Wij stoken dus alleen de wintermaanden. Normaal gesproken denk je dan niet aan een energiedoek en wij waren in eerste instantie ook niet van plan dat te laten installeren. Maar vanwege de torenhoge gasprijzen is het nu toch interessant, ook voor onze teelt”, vertelt eigenaar Erik de Jong.

Terugverdientijd
De huidige energiemarkt heeft de terugverdientijd veel korter gemaakt en daarom heeft Jongfresh gekozen voor het energiedoek RES 10 FR naast het RLD 30 FR O schaduwdoek. “In een andere kas van ons hebben we sinds een paar jaar een open doek van Ridder. Dat bevalt ontzettend goed, om warmte in de zomer te kunnen wegvangen. Toch hebben we nu voor een energiebesparend doek gekozen wat we in het voorjaar eenvoudig kunnen vervangen.”

Op jaarbasis is Jongfresh vier a vijf kuub gas per m2 kwijt aan verwarming. Het is niet te vergelijken met een teelt als tomaat, maar vanwege het dure gas zorgt het wel voor een serieuze kostprijsverhoging, stelt de teler. Met het energiedoek verwacht hij ca. één kuub gas te gaan besparen, wat neerkomt op bijna een kwart.

“We telen jaarrond radijs en beleveren vaste afnemers voor hun jaarrond programma. Voor onze afzetpositie is het interessant om ’s winters door te telen, al duurt een teelt dan wel 85 dagen, terwijl dat in de zomer slecht twintig dagen is. Als we dan ook nog veel geld aan gas kwijt zijn, dan is het niet meer haalbaar om ‘s winters radijs te telen.”

Vegetatieve groei
Het energiedoek wordt ingezet in de periode van eind november tot eind maart. “Vooral in de nachtelijke uren met veel uitstraling. Dan koelt het sterk af en kun je met het scherm warmte binnenhouden”, aldus De Jong.

“Maar tijdens een milde, bewolkte herfst- en winternacht willen we juist kunnen koelen met de luchtramen, of juist een beetje stoken tegen vocht in de kas. De helft van het verwarmen is bedoeld om de vochtontwikkeling onder controle te houden. Een dicht energiedoek heeft daar natuurlijk impact op. Daar moeten we mee leren omgaan.”

Doeken wisselen
De scherminstallatie is aangelegd door installateur A1 Tuinbouwtechniek en uitgevoerd met het VSV systeem van Van der Valk Horti Systems. Bij de aanleg van de installatie begin zomer 2022 is er gekozen voor het RLD 30 FR O doek van Ridder. Dit doektype is speciaal voor Jongfresh op een breedte van 5,60 m geproduceerd vanwege de afwijkende vakmaat van 5,40 m in hun kas. Het RES 10 FR  dat ’s winters gebruikt wordt is bij Ridder uit voorraad leverbaar in de speciale breedtemaat van 5,60 m. De installateur dacht goed mee met de teler om tot een efficiënte en duurzame manier te komen voor het wisselen van het doek. Daardoor is het ‘doekwisselen’ een goed alternatief voor de aanleg van een tweede scherm geworden.

Met het VSV systeem (Valk Screen Vision) worden voorafgaand aan de levering aan beide kanten van het doek kunststof strippen aangenaaid die in het schermprofiel en een profiel op het spant worden getrokken. Hierdoor hoeft het doek niet meer apart vastgezet of losgemaakt te worden. Dit scheelt veel arbeid en is ook veel veiliger werken bij een doekwissel.

“Onder begeleiding van A1 Tuinbouwtechniek kan ons eigen personeel deze klus klaren”, vertelt De Jong. Hij heeft bewust voor deze flexibiliteit gekozen, want hij is van plan elke voorjaar het energiedoek te wisselen voor een schaduwdoek/open doek. “Met een schaduwdoek kan ik de zomermaanden het zonlicht en te veel aan warmte buitenhouden, zonder het dek te hoeven krijten. Dat zou met het energiedoek niet mogelijk zijn. Het is makkelijk uit te voeren op een moment dat het ons uitkomt.” Het ontbreken van klemmetjes heeft nog een voordeel: tijdens het installeren valt er geregeld een klemmetje omlaag, die vervolgens in de zanderige bodem niet terugvinden is. “Die ijzeren onderdeeltjes wil je niet in je machines hebben”, stelt de teler.

Meet with an expert
|